Strona głównaSzkolne aktualności › Pierogi z farszem ślimaka – warsztaty kulinarne w ZSEiT

Szkolne aktualności




Pierogi z farszem ślimaka – warsztaty kulinarne w ZSEiT

[19.12.2018]

14 grudnia 2018 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Ślimak, ślimak pokaż rogi”.

 Warsztaty poprowadzili Państwo Mariola i Grzegorz Skalmowscy – właściciele firmy Eko Snails Garden.  Głównym surowcem był ślimak.  Uczniowie klas I,  II  i III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod okiem  znawców potraw z wykorzystaniem ślimaków  przeprowadzali obróbkę wstępną ślimaków oraz przyrządzali i konsumowali ślimaki po burgundzku,  zawijane w boczek, „Pierogi Pasłęckie” z farszem ślimaka i biały kawior ze ślimaka podawany na bagietce w towarzystwie łososia.

Uczniowie, przychodząc na warsztaty, byli pełni obaw, nie wiedzieli, czego mogą się spodziewać. Surowiec, na którym pracowali, nie jest dość znany i popularny. Młodzież wysłuchała również prelekcji  p. Grzegorza Skalmowskiego na temat hodowli ślimaka i jego drogi kulinarnej.  Uczestników warsztatów zaskoczyła informacja, że w staropolskich książkach kulinarnych jest więcej dań z wykorzystaniem ślimaka niż mięsa.

We Francji, która słynie z potraw ze ślimaka, są one jadane przez rodowitych Francuzów raz w roku. Młodzież z ZSEiT nie musiała jechać do Francji, żeby spróbować wykwintnych dań ze ślimaka. To ślimak przyjechał do szkoły. Uczta była wyśmienita. Młodzież próbowała potraw z różnym nastawieniem, ale ostatecznie wszyscy stwierdzili, że ślimaki są zaskakująco smaczne. Była to wspaniała kulinarna przygoda.

Dziękujemy Państwu Marioli i Grzegorzowi Skalmowskim za przekazaną wiedzę, przeprowadzenie warsztatów i mile spędzony czas.

Info ZSEiT: Wioletta Wierzbicka

 


Bookmark and Share

‹ cofnij drukuj do góry