Strona głównaSzkolne aktualności › Ryby, raki i ślimaki w ZSEiT

Szkolne aktualności




Ryby, raki i ślimaki w ZSEiT

[09.04.2019]

5 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku odbyła się ważna uroczystość - „Rodzinna podróż kulinarna…”, w ramach której przeprowadzono konkurs „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”.

Patronat honorowy nad konkursem objęło Starostwo Powiatowe w Elblągu i Euro-Toques Polska, a pomysł zorganizowania go powstał  wśród  nauczycieli Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku i  firmy Snails Garden. Konkurs  skierowany był do szkół z regionu. Zadanie konkursowe nie było łatwe ze względu na  produkty, jakimi są ryby, raki i ślimaki, z których należało wykonać danie zasadnicze. W zmaganiach wzięły udział: Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie, Zespół Szkół w Dzierzgoniu i Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.

Tego dnia do szkoły przybyło wielu znamienitych gości, w tym wicestarosta elbląski Ryszard Zając, burmistrz Pasłęka Wiesław Śniecikowski, przedstawiciele Stowarzyszenia Euro-Toques Polska - prezes Marcin Soból oraz członkowie zarządu: Robert Zochowski i Krzysztof Malinowski. Nie zabrakło reprezentacji Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, w tym jego prezesa Bartosza Majchrzaka, Remigiusza Jasińskiego, Cezarego Ambrożko, Wojciecha Rabiegi. W wydarzeniu uczestniczyli licznie zgromadzeni rodzice, rodzeństwo uczniów i uczniowie gospodarzy oraz szkół biorących udział w konkursie, a także przedstawiciele lokalnej społeczności. Zgromadzonych serdecznie powitał dyrektor ZSEiT Marian Matuszczak, a spotkanie poprowadził Grzegorz Skalmowski, który podzielił się wiedzą na temat wykorzystania ryb, raków i ślimaków w kuchni Warmii i Mazur.

W czasie gdy drużyny przygotowywały swoje potrawy, na gości czekało sporo atrakcji. Odbyły się pokazy live cooking Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni oraz firmy ElQuchnia, EuroToques Polska i Gastro Iwona Grudzień, Roberta Zochowskiego, Katarzyny Stasiewicz czy Chea Chantou prezentującej kuchnię Kambodży. Ważnym momentem był pokaz live cooking Kevina Aistona znanego z programu „Europa da się lubić”, który przygotował „Ślimotto”. Kevin Aiston w humorystyczny sposób udzielił kilku cennych wskazówek do gotowania w domu.

Podczas imprezy odbyły się bardzo ciekawe prelekcje Sławomira Dylewskiego o wykorzystaniu walorów Kanału Elbląskiego i Małgorzaty Katarzyny Stach na temat pracy menedżera gastronomii.

Dania konkursowe oceniało jury degustacyjne: Walentyna Jałocha – jedna z niewielu kobiet posiadających certyfikat Międzynarodowego Jurora Kulinarnego – Euro-Toques Polska, Marcin Soból – prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska i Krzysztof Malinowski – członek zarządu Euro-Toques Polska. Drużyny pracowały pod okien jury technicznego: Wojciecha Rabiegi – szefa kuchni Tristan Hotel & SPA  i Bartosza Majchrzaka – prezesa Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni (EKSK). W jury VIP zasiadali: wicestarosta elbląski Ryszard Zając, Kevin Aiston, Mariola Piłat Skalmowska i Danuta Białaś.

Na najwyższym stopniu podium konkursu „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur” stanęła drużyna Zespołu Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie (Weronika Marszał, Martyna Kruszewska; nauczyciel opiekun: Monika Bejnarowicz). Drugie miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku (Izabela Rzewuska, Wiktoria Kuberska; nauczyciele opiekunowie: Urszula Samel i Wioletta Wierzbicka), a trzecie – drużyna z Zespołu Szkół im. Cypriana Kamila Norwida w Dzierzgoniu (Wiktoria Materlik, Dominik Figur; nauczyciele opiekunowie: Gabriela Stolarowicz, Marzena Drwięcka). Nagrodę Jury VIP otrzymała drużyna Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.

Partnerami konkursu byli: Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka, Elbląski Klub Szefów Kuchni, ElQuchnia, burmistrz Pasłęka Wiesław Śniecikowski.

Wsparcia udzielili: ElQuchnia, Restauracja Okoń, Tristan Hotel & SPA, Bistro Ślimaka, Dworek Sople,   Hotelik 51, "Statkiem po Trawie" – Bursztyn, Zajazd pod Kłobukiem, Zakład Wędliniarski Flis-Pol, KM Studio, Krem Pasłęcki, Snails Garden, Pieguskowa Kuchnia Bistro, Palarnia Kawy Lani Coffee, Cukiernia Hildebrand, MAXXX, Sand Valley Golf Resort, Boston Pasłęk, Pizzeria Jedynka, Zacisze,  Kram SA, Celebra Firma  Gastronomiczna, Gastro Iwona Grudzień, Pirografia Krzysztof Skubik, Domlux –  Firma Budowlana, PrimBud Firma Remontowo-Budowlana, SERY ICC PASŁĘK, Stefan i Grzegorz Majewscy, Anna Sielawa, Dariusz Bróg, Piekarnia GS Pasłęk, PSS Społem –  Pasłęk, Świderski Janusz – Sklep spożywczy, Anna Koroblewska – Sklep mięsny, Przedsiębiorstwo Budowlane "AWECO", Zajazd bankietowo-weselny "Dolina Sadosiów", Inco – Artur Pawlukiewicz i Krzysztof Korzeniowski , Stowarzyszenie LGD Kanał Elbląski, Teresa Elżbieta Czerska, Getin Bank Pasłęk, Pośrednictwo Finansowe i Ubezpieczeniowe PERFECT Stanisław Jasina, Firma Handlowo-Usługowa MARBUD, POK Pasłęk, Agencja Reklamowa WORK IT design Marcin Andrusewicz.

Konkurs patronatem medialnym objęli: TVP 3, Bogaty Elbląg, Bogate Braniewo, Elblag.net, Gastronom Wybrzeża, Głos Pasłęka.

Gorąco dziękujemy wszystkim za  udział w imprezie, wsparcie przedsięwzięcia, a uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy.

Galeria fotograficzna ze zdjęciami Marcina Mongiałło - Elblag.net: http://www.zseit.paslek.edu.pl/pl/gallery/47/

 

Warto przeczytać:

http://www.elblag.net/artykuly/ryby-raki-i-slimaki-wspanialy-konkurs-kulinarny-w-pasleku-zdjecia-czesc-pierwsza,39722.htm


http://www.elblag.net/artykuly/ryby-raki-i-slimaki-wspanialy-konkurs-kulinarny-w-pasleku-zdjecia-czesc-druga,39723.htm


http://bogatebraniewo.pl/szkola-z-braniewa-wygrywa-wielki-kulinarny-konkurs-w-regionie-zobacz-jaka-potrawa-oczarowali-jury/

 


Bookmark and Share

‹ cofnij drukuj do góry